D'Boss! Gratisan Musik Scream! Credits! Edited by: Izzah Yunus
| Mieng Kham..(fav food aq)
assalammualaikum!!Dah lamew x update blog so,jadi macam sengal jap.(-_-)
Hari tu ade kenduri taw pastu mak de saye buat Ada satu makanan nama die Mieng Kham... Makanan ni makanan tradisional siam n teramat sedap. Mule2 memang la rase agak2 macam kebang tengkuk sebab ade daun kadok,limau n sos yg manis2 tu tapi bile rasa...Astaghfirullahalazim...Sedap ya amat!
#gambar google..
Nak resipe?Hah..boley jewwww..
Bahan-bahan/Recipe:
Daun kadok secukupnyeee
Bahan Sauce:-)
200 gm gula melaka(potong kecil2)
200 ml air(dimasak dengan gula melaka,sampai gula tu larut,angkat dan tapis)
2 camca besarr sos ikan
1/2 inci belacan(dibakar)
3 biji bawang merah(jangan kupas!!!)
1 cm halia(jangan kupas jugakkk!!)
1.5 cm lengkuas(jangan kupas tau..)
50 gm kelapa parut
Bahan isian:-)
6 biji bawang merah,dipotong dadu
3 biji limau nipis,dibuang julit dan biji,potong comel-comel
8 biji cilipadi merah/hijau atau kedua-duanya sekali hiris halus
2 camca besar udang kering,rendam sekejap,toskan dan goreng tanpa minyak until garing
3 batang serai(ambil bahagian putih)dan hiris halus
100 gram kacang tanah,digoreng tanpa minyak,hingga garing dan cincang halus
80 gram kelapa parut putih digoreng tanpa minyak hingga perang
10 gram halia muda,buang kulit dan potong halus-halus
1 kuntum bunga kantan,hiris halus
Cara-cara--->
Cuci dan lap daun kaduk sampai bersih dan ketepikan.
Pangang bawang merah,halia dan lengkuas hingga harum,kupas kulit,potong kecil dan ketepikan. Goreng tanpa minyak kelapa parut hingga perang. Blend bahan2 tadi dalam blender sampai halus dengan sedikit air. Dalam sirap gula melaka tadi,masukkan sos ikan dan bahan yang kita dah blend tadi dan gaul hingga semua rata dan sebati. Ketepikan dulu.Ambil sehelai daun kaduk tadi,letak semua bahan-bahan n sos sekali.lipat daun tu macam makan sirih n walah!! Dah siap!!sesuai untuk makan di waktu subuh,pagi,tengahari,petang,malam n tengah malam!!! |